CIOns boktips – året som gått

Hösten är minst sagt i full blåst, och vad passar bättre under mörka höstkvällar än intressant och inspirerande läsning. Inte minst sådan som kan vara behjälplig när ett stundande 2019 ska planeras.

Nedan finner du ett antal boktips som vår CIO Graeme Thompson har delat med sin under året. Böckerna i listan är hans personliga val, och vi hoppas att de kan visa sig vara inspirerande även för dig. Kanske både för en personlig och professionell utveckling.

Trevlig läsning!

 


CIOns boktips 1 – Thank You for Being Late

Den här boken är först och främst en bred och utvecklad tankegång kring den ständigt växande förändringen som kommer komma att definiera vår tid. Titeln hänvisar till ett ögonblick när New York Times-kolumnisten fann sig själv tacka en medarbetare som kom sent till en lunchträff – för att det hade gett honom ett stund att bara sitta och tänka. En sällsynt gåva i denna värld av konstant aktivitet.

Naturligtvis är det primära drivmedlet i denna accelererande tid teknik.

Bokens ambition och omfattning är imponerande. Med vision, auktoritet och vittnesmål beskriver Friedman hur globaliseringens och klimatförändringarna tillsammans med den snabba tekniska utvecklingen förändrar vad det innebär att leva i dessa tider. Bland de tekniska utvecklingarna: Bara 45 år efter att mobiltelefonen uppfanns har klättrare på utmärkt mobilmottagning på toppen av Mount Everest, och vi ser nu även självkörande bilar på vägarna.

 

CIOns boktips 2 – Start With Why

”Vi vill inte komma till jobbet för att bygga en vägg, vi vill komma till jobbet för att bygga en katedral.” -Simon Sinek, Start With Why

Den här boken är baserad på Sineks nu legendariska TED Talk (även detta en rekommendation om man inte redan sett den). Sinek har blivit en favorit bland ledare av alla typer för hans tes att folk inte köper vad du gör, de köper varför du gör det. Vilket är ett starkt, provokativt förhållningssätt, grundat i biologi och neurovetenskap, och ett värdefullt råd till alla som vill inspirera förändring.

Sinek hävdar att de mest framgångsrika människorna och företagen frodas eftersom deras arbete drivs av ett syfte, eftersom de fokuserar på att kommunicera det syftet, och eftersom det fokuset lockar andra som tror på syftet.

 

CIOns boktips 3 – Technology-as-a-Service Playbook

Den här boken är till för er som söker en praktisk manual för framgångsrik förändring. I en transformationfas försöker många företag att hålla kvar sitt tidigare tänkande, metoder och verktyg – men med katastrofala resultat. Och det är just här som boken tar upp ett antal värdefulla rekommendationer:

  1. Ta de svåra diskussionerna
  2. Förändra organisationsstrukturen så att den matchar strategin
  3. Gör dig redo för nästa steg, och ta det
  4. Förändra från grunden
  5. Styr berättelsen

 

CIOns boktips 4 – The Startup Way

Eric Ries första bok, The Lean Startup, var ett måste för alla tech entreprenörer när den kom. Nu har han skiftat fokus till det etablerade företaget. Hans andra bok, The Startup Way, syftar helt och hållet till ledare som driver förändringar och institutionaliserar innovation i stora organisationer. Boken är en praktisk resurs, fylld med fälttestad rådgivning om att ge en ”Lean Startup” boost till större företag.

Ries fokuserar på att skapa en kontinuerlig förändringskultur, vilken han säger är avgörande för långsiktig framgång. Speciellt när det gäller oväntad, plötslig förändring. Han beskriver även hur äldre startups tenderar att förlora sin ”all-hands-on-deck” entreprenörsanda och går från innovativa utvecklingar till kreativa dödzoner.

 

CIOns boktips 5 – The Alliance

Alliansen är en bok som fokuserar på att förstå lojalitet och förtroende mellan arbetsgivare och anställda. Samt hur man bör tänka annorlunda för att bygga relationer för en starkare och mer stabil personalstyrka. Författarna Ben Casnocha, Chris Yeh och LinkedIns medgrundare och ordförande Reid Hoffman tror att det för närvarande finns en ”grundläggande frånkoppling i moderna anställningar” där arbetsförhållandena har blivit allt för transaktionsrelaterade.

De hävdar att arbetsgivare kämpar för att behålla en arbetsstyrka som har det allt enklare att byta företag. Och att de därför känner en ovilja inför att vidareutveckla anställda som lätt kan komma att arbeta för konkurrenter. I sin tur känner sig de anställda utbytbara och sårbara. Båda sidor ser till att ha sitt på det säkra, vilket resulterar i att ingen gynnas. I Alliansen erbjuder författarna en ny relationsmodell mellan arbetsgivare och anställda som syftar till att bygga upp ”ömsesidigt förtroende, ömsesidig investering och ömsesidig nytta”.

 


 

Informaticas svenska blogg tackar för det här året och ser fram emot 2019!