CIOns boktips – utlottning av bokpaket

CIOns boktips - bokpaket2017 går mot sitt slut och vi ägnar förhoppningsvis lite tid åt att reflektera över både året som varit och våra förväntningar på framtiden. Vad passar då bättre än att ta del av andras tankar och erfarenheter? Vår CIO Graeme Thompson har under året lämnat några lästips. Böckerna han tipsar om är personliga val snarare än senaste topplistan inom ledarskapslitteraturen. Vi tror och hoppas att de är relevanta även för dig och att du kan hitta inspiration för både personlig och professionell utveckling.

Julklapp!

Förutom att bara tipsa om de här böckerna så vill vi också ge dig chansen att få ett bokpaket – så här lagom till jul! Vi lottar ut fyra paket från CIOns boktips. Varje paket innehåller en av böckerna vi presenterar nedan tillsammans med en bok utgiven av oss själva – The Marketing Data Lake.

Det enda du behöver göra är att berätta för oss:

  1. vilken bok du blir mest nyfiken på, och
  2. vad du tänker om den roll data spelar i digital transformation, alternativt din största möjlighet eller utmaning relaterad till data under 2018

Använd kommentarsfältet på Linkedin-uppdateringen här. Vi blir så klart glada om du också vill följa oss på Linkedin där vi tipsar om event, delar kunskap i form av white papers och e-böcker och gärna diskuterar allt som rör datahantering och värdet av data!

CIOns boktips 1 – The Undoing Project av Michael Lewis

CIOns boktips The Undoing ProjectDet är inspirerande att följa den nära vänskapen mellan två briljanta forskare, Amos Tversky och Daniel Kahneman. Innan Tversky och Kahneman dök upp på scenen baserades ekonomisk teori på att människor är rationella. Vi gör det som är rationellt och det som har stöd i data / fakta. Kahneman och Tversky krossade det antagandet och satte därmed fart på mängder av ny forskning om hur hjärnan, grupper, företag, marknader och ekonomier verkligen fungerar. Boken utmanar antaganden om vårt beslutsfattande. På vanligt Michael Lewis-manér täcker den allt ifrån att välja basketspelare i uttagningar till att besluta hur sannolikt det är att det blir krig.

CIOns boktips 2 – The Hard Thing about Hard Things av Ben Horowitz

De flesta ledarskapsböcker handlar om författarens framgång – bra beslut, bra rekryteringar, fantastiska resultat. Men The Hard Thing about Hard Things väljer den motsatta ansatsen. Horowitz fokuserar på de tillfällen då ledarskapet är som allra svårast: när saker och ting går fullständigt fel. Boken är full av historier från Horowitzs tid som vd på Opsware (tidigare Loudcloud, ett av de tidiga IaaS-företagen) och den tumultartade period som följde dot-com-bubblan runt år 2000.

Författaren tacklar ett antal knepiga ämnen. Det handlar bland annat om att peta ned en vän till en plats längre ned i företagshierarkin, befordra personer som inte är redo att leda, de osynliga krafterna i företagspolitiken. En poäng som är genomgående i boken är behovet av mod. Det låter som ett uppenbart karaktärsdrag hos en ledare, men vi glömmer ofta hur viktigt det är.

CIOns boktips 3 – The Digital Transformation Playbook: Rethink your business for the digital age av David L. Rogers

Den här boken tar det luddiga konceptet ”digital transformation” och bryter ned det i fem domäner:

  • Kunder –paradigmskiftet från massmarknad till kundnätverk ändrar allt vi tror oss veta om kunder
  • Konkurrens – reduceringen av mellanhänder till följd av digitaliseringen förändrar marknader i grunden, affärsmodeller baserade på plattformstänk skapar nya värden
  • Data – den nya störtfloden av data ger fantastiska möjligheter för företag som lär sig hur man omvandlar den till värde
  • Innovation – ett agilt angreppssätt och ständigt pågående lärande ersätter vår riskfyllda fixering vid slutprodukten
  • Värde – kärnan i varje bolag – hur det levererar värde till kunden – måste ständigt utvecklas

Rogers tar sig an varje domän i tur och ordning. Han utmanar våra antaganden och presenterar sedan en ny it-modell, en som stödjer den omvälvande kraften i data och digitalisering. Boken är specifik, praktisk och går att direkt omsätta i handling.

CIOns boktips - the Phoenix ProjectCIOns boktips 4 – The Phoenix Project: a novel about IT, DevOps and Helping Your Business Win, av Gene Kim, Kevin Behr och George Spafford

Boken handlar i stora drag om hur man överför “lean” tillverkningsprocesser till IT-verksamhet, berättat på ett kreativt, underhållande sätt. Vi får följa Bill Palmer. Han har nyligen befordrats till VP IT Operations på det fiktiva företaget Parts Unlimited och blir omedelbart överväldigad av sitt uppdrag.

Trots DevOps-referensen i titeln så är frågan om att överbrygga klyftan mellan utveckling och drift bara en liten del av den kulturförändring som boken tar upp. I boken avhandlas regelefterlevnad och säkerhet kontra IT, utveckling kontra kvalitetskontroll, marknadsföring kontra IT. Slutligen även gapet mellan affärsmål och IT-leverans.

Boken öppnar med Bill Palmers eldsdop. Han har inte mer än hunnit få sin befordran när en kris uppstår. Ett systemfel hotar den förestående löneutbetalningen. När Bill jagar en lösning på problemet känns det nästan som när karaktären Jack Bauer tävlar mot klockan i tv-serien 24. Och boken fortsätter i samma stil.

Bonusbok – Vår egen The Marketing Data Lake Book av Anish Jariwala och Franz Aman

I den här boken berättar vi öppet om vår egen marknadsorganisation – hur vår resa mot ett mer datadrivet angreppssätt ser ut. Vi beskriver hur vi byggt en datasjö för att ge oss översikt av alla kanaler och ”touchpoints”. Den hjälper oss få mer insikt om våra kunder, ta bättre och snabbare beslut. Den ger tillgång till data för alla berörda, med en större grad av självbetjäning. Vi avslöjar allt det arbete vi gjort innan vi implementerade datasjön, för att bygga en stabil grund av data som vi litar på. Boken täcker också vår systemmiljö av crm, marketing automation, cms mm. Samt några av våra lärdomar och tips kring dessa system.

Det här är helt enkelt berättelsen om en marknadsavdelnings processer, teknik, människor och data. Den visar hur modern analys och ”big data” förändrar allt!

Utlottningen

Vi hoppas du kan se tillbaka på ett framgångsrikt år och att du får en skön ledighet över jul – kanske med en liten dos läsning. Ta chansen att få ett av de fyra paket vi lottar ut. Paketet innehåller en av böckerna ovan tillsammans med vår egen bok om The Marketing Data Lake.

Det enda du behöver göra för att vara med i utlottningen är att berätta för oss

  1. vilken bok du blir mest nyfiken på, och
  2. vad du tänker om den roll data spelar i digital transformation, alternativt din största möjlighet eller utmaning relaterad till data under 2018

Använd kommentarsfältet som hör till den här Linkedin-uppdateringen. Vi blir så klart glada om du också vill följa oss på Linkedin!

Tack för ett fantastiskt 2017.

 

Final date to participate is Dec 14. The value of each book package is approximately 300 sek. To participate you need to be located in the Nordics, and if you win, willing to provide full contact details (address, phone number, business email address) so we can get in touch and send you the books. Your contact details will not be shared publicly. This activity is run by Informatica Nordics.