Digital transformation och datadriven verksamhet

Informatica Data Disruption Summit Nordic

Data och dess betydelse för digitalisering och affärsomvandling. ”The Disruptive Power of Data”. Det var det övergripande temat när tvåhundra personer från sjuttio olika företag och organisationer samlades i Stockholm den 17 oktober.

Informatica Data Disruption Summit openingLisa Oreland Murby hälsade oss välkomna och konstaterade att det är fantastiskt roligt att arbeta inom ett område som har så stor påverkan på organisationers framgång. Att digitalisera, bli mer datadriven, förändra processer och affärsmodeller i grunden för att bättre möta kundernas förväntningar och stärka sin konkurrenskraft. Utmaningar och initiativ där data – relevant, tillförlitlig, tillgänglig data – utgör en stor del av svaret.

Digitalisering och datadriven verksamhet

Vi lyssnade till Graeme Thompson, Informaticas CIO. Han pratade om hur världen förändras, data 3.0, och vår strategi för att erbjuda rätt teknologi och lösningar för datadrivna verksamheter. Vi upplever växande datavolymer, alltfler datakällor, och en stor tillströmning av nya användare av data. För att ha en chans att hantera detta krävs alltmer automatisering och stöd av maskinlärande och artificiell intelligens. Graeme introducerade CLAIRE™ – som är en nyckelkomponent i vår Intelligent Data Platform och applicerar maskinlärande och AI på all metadata.

Data Disruption Summit SEB Rasmus JärborgSEBs Chief Strategy Officer Rasmus Järborg intog sedan scenen och inledde dramatiskt genom att fråga sig om bankerna är döda. Men trots utvecklingen inom fintech, eller kanske snarare tack vare, finns absolut en framtid för bankerna. SEB sätter sin vision om ’kundservice i världsklass’ i fokus. De utvecklar sina processer, kundupplevelse och produkter/tjänster för att realisera visionen. Rasmus konstaterade att om data är den nya oljan så är kundbeteende den nya källan! Han beskrev SEBs ”information roadmap” med tre komponenter: etablera infrastrukturen, få organisationen på plats, samt börja arbeta på användningsfall i verksamheten.

Elkjop och Arbetsförmedlingen

Vi hade förmånen att ha ytterligare ett par kunder på scen under dagen. Thomas Thykjaer och Monica Troen Volden från Elkjop gav oss inblick i detaljhandeln. De beskrev stora förändringar i form av nya konkurrenter, växande e-handel, och inte minst allt högre förväntningar från kunder. För Elkjop handlar en datadriven verksamhet om att dels dra nytta av data för analys och insikter – att förstå kunder och köpmönster – och dels hur man använder data operationellt.

Flera tidigare talare nämnde det växande antalet användare av data och det blev tydligt med Monicas bild över en analysplattform med analogi till mat! Den innehåller i Elkjops fall en informationsportal (à la carte och buffet), en arbetsbänk för analys (hobbykocken) och ett datalab (egen odling)! Anpassning till olika slags användare helt enkelt.

Thomas tog sedan vid och pratade om användningen av data i den dagliga verksamheten. Det finns en del utmaningar relaterat till kunders krav och förväntan på omfattande produktinformation. För att klara av volymen och tempot krävs det att man redan från början designar processen för förändringar. Rätt design och verktyg har gett resultat i form av att snabbare kunna introducera ny artiklar eller ytterligare information om en artikel. Hör mer från Thomas här (video) och läs om Product 360 här.

Arbetsförmedlingen delade med sig av sitt projekt för master data management. Att hantera masterdata är en stor del i att bli en mer agil och digital organisation och att möta nya förväntningar och krav från oss medborgare.

Hantera din data som en strategisk tillgång

Informatica Data Disruption Summit flowerData som strategisk tillgång är slutmålet med ’data governance’. Patrick Dewald höll ett passionerat föredrag om detta. Organisationer behöver bygga en förståelse för data utifrån olika roller och utifrån en affärskontext. Man behöver underlätta samarbetet kring data. Patricks syn är att hierarkiska och formella strukturer för data governance har sämre förutsättningar att lyckas. Det han föredrar är ett mer organiskt engagement baserat på att synliggöra data kopplat till processer, organisation, infrastruktur mm. När data blir en del av vardagen för allt fler blir också en gemensam förståelse och möjligheten att samarbeta allt viktigare.

Under eftermiddagen tog vi också del av ett par föreläsningar om datasjöar. John Haddad tog oss med på en djupdykning kring Intelligent Data Lake Management. Han höll också en dragning tillsammans med Mathilde le Taillandier om hur en datasjö används inom datadriven B2B-marknadsföring. Resultatet är bland annat en bättre översikt av kunden tvärs över kanaler och individuella interaktioner. Det kan du läsa mer om i ett tidigare blogginlägg här.

Ett litet inslag av magi!

Informatica Data Disruption Summit coffee breakFör att inte överväldigas av all data och för att få någon slags översikt finns Enterprise Information Catalog, som presenterades av Martin Faiss, till vår hjälp. På samma sätt kunde samtal med kollegor och fikapauser under dagen förhoppningsvis hjälpa oss att smälta och sortera intrycken – och få översikt.

Vi avslutade dagen med en presentation av Graham Thomas på Cognizant som helt fokuserade på GDPR – ett högaktuellt ämne som ni kan se och läsa mer om här 20millionreasons.com

Informatica Data Disruption Summit Caroline RavnMed rätt data kan vi förstå våra kunder på djupet, men kanske inte läsa deras tankar – inte ännu i alla fall. Det kunde däremot Caroline Ravn – tankeläsare och magiker – som gav oss en underhållande och fascinerande show. Kanske gav hon oss också ytterligare lite inspiration till att pusha gränser och ”make possible what never existed before”.

Stort tack till alla er som deltog under dagen!